söndag 23 september 2012

Söndagsmys med Katja

Vi upplevde några roliga timmar med Katja den här söndagseftermiddagen, medan regnet ruskade därute. Här med målarboken.




Sen saga. Sen läsa & skriva - idag var "dykare" och "pudel" aktuella ord. Sen mellanmål. Sen liten spa-behandling för Claes och mig med diverse redskap. Sen lek på golvet. Som bevekande åtgärd försåg teaterregissören oss vuxna med kuddar att sitta på och rollfigurer att hantera. Claes fick Pippis tjuvar och krokodilen, för han är busigast av oss (tycker Katja).

Tiden gick fort!

måndag 17 september 2012

Septemberhelg med Katja

När Katja är hos oss en lördag i början av september är det Blomsterdag i Botaniska trädgården, så vi går dit på eftermiddagen. Fast ett tag verkar det som om vi inte ska komma iväg. Det sker först efter en utdragen viljekamp mellan barnbarnet och farmodern. Det gäller uschliga svarta strumpbyxor (eller leggings eller vad de heter nuförtiden). "Jag känner min kropp och den fryser inte!" säger den lilla. "Ja men det är kallare och blåsigare ute än här inne," försöker farmor. Men inga argument tycks hjälpa. Claes ringer o undrar var vi blir av. Inte ens upplysningen om att Claes är i Botan o väntar beveker Katja. Tiden går. "Snart är det väl stängningsdags och då missar vi husen med de tropiska fåglarna och fiskarna, och blomsterutställningarna, och kaféet med glass..."  Hjälper inte.  Jag sätter mig vid skrivbordet, börjar syssla med mitt, säger "Nu är jag ledsen. Jag tycker det är så synd att vi missar Botan." Förklarar igen min ståndpunkt, att jag inte vill hon ska bli förkyld eller få urinvägsinfektion. För döva öron, tycks det. Känner mig uppgiven. Suck, jag borde klara av såna här enkla konfliktsituationer bättre, when will I ever learn? 

Så rätt vad det är kommer frågan: "Är det för sent nu?" 

Tjoho!! "Nej, vi hinner om vi skyndar oss!" Nu blir det fart, på med de hemska svarta, och skorna. Och den gula ballongen! "Ja för den är mitt husdjur," säger hon och tar kopplet (snöret). Den måste ut o rastas.  Allt är frid och fröjd och vi är båda glada och ystra när vi skyndar till Botan där Claes möter oss. Det blåser som sagt, så jag binder fast husdjursballongen i Katjas blå kofta. (Heter det kofta fortfarande?)

Katja har spring i bena.

Vi måste se om fågelungarna i dammen har vuxit.

Ja, den här rörhönan har blivit nästan lika stor som mamman.


Nu kilar Katja iväg till Claes där han står och filmar på kullen på andra sidan dammen. Halvvägs genomgår hon plötsligt en förvandling till en gläfsande hund som vid ett tillfälle lyfter på ena benet o står stilla några sekunder, så som hundar gör.

Här står Katja och funderar. Ska detta vara vad fén använde när hon trollade fram Askungens fina vagn? Katja associerar snarare till Halloween. Fast då ska det ju inte vara så här grönt överallt, och det ska vara kallare och mörkare. Att det är så här de växer...

Hos undulaterna. Dagen till ära har jag på mig grodtröjan som stödjer Mattias Klums projekt för natur-i-skolan mm, expeditionsverige.se 

Kan träd växa precis hur som helst?

Balansgång på rund stam. Katja har sett de makalösa OS-gymnasterna på TV.

 
Hon ser att hon inte är ensam på trädstammen. Den här insekten är först lite läskig, som en spindel, men sen är den mest lustig. Den har knallröda ben!

 
I Claes' ryggsäck fanns en god dryck. Skönt att få släcka törsten.

Senare, efter kvällsmaten hemma:
Nu ska det bli konsert och publiken är på plats. T o m krokodilerna och anden är där, uppflugna på läktaren. Jag hör från köket hur Katja spelar på en tangent i taget. Det låter fint!

 

Undrar om jag kommer ihåg mina gamla evergreens? Har inte spelat på evigheter. Jag provar. Vissa ackord blir rätt. Var nu beredd att hålla för öronen, för här kör vi en kakafonisk, ohämmad version av "Ain't She Sweet" och "As Time Goes By": 


När Katja improviserar ett dans- o sångnummer har hon en klar uppfattning om vad gamla slagdängor brukar handla om och vilka gester som hör till. Mitt knaggliga framförande frestar dock på hennes tålamod - "Slut!" Fullt förståeligt.


Nästa morgon väcks jag av "Ska vi leka?" Där är Katja med krokodilfamiljen. Jag är så sömnig...


Om inte berget kommer till Muhammed...  Förflyttning äger rum. Mitt täcke blir skådeplatsen för morgonens föreställning.


Jag blir anförtrodd prinsen, som heter Filip, och Pippis kamrat Tommy som numera är prins Filips son. De kommer från olika sagovärldar men de liknar varandra, för båda har blå byxor och röda jackor. Och båda är pojkar. Krokodilerna är idag flygande drakar som erbjuder karaktärerna taxifärd ut i rymden eller till varandra.

Enhörningen har skadat sitt horn, men Annika rätar ut det och får en ridtur som tack. Annars minns jag tyvärr inte så mycket av det som händer i den här teaterpjäsen,  för jag är fortfarande väldigt sömnig... Som synes är fotografen redan på alerten - beundransvärt.


PS. Fick en present av Katja: ett regnbågshjärta, som hon hade ritat och färglagt och fått hjälp med att klippa ut. "Jag ääälskar regnbågen!"

onsdag 5 september 2012

Antikrundan med Henry B Goodwin under armen...

...eller "15 minuter från Eslöv" med Lisbeth.

Med spända förväntningar begav sig Lisbeth iväg ett tåg senare än beräknat till Eslöv och "Antikrundan" - trodde hon. "Detta tåget stannar inte i Eslöv" upplyste konduktören. Cirka 15 minuter från Eslöv stannade tåget istället i Hässleholm!

Ännu en detalj som ger extra krydda till historien om storstädningen i kolonistugan tidigare i somras och vad den resulterade i. Kolla blogginlägget den 24 juni!

Till slut kom Lisbeth fram till Medborgarhuset i Eslöv och Antikrundan. I den långa, ringlande kön utbyttes berättelser om respektive medhavda objekt och under minst 2 timmar hann Lisbeth och de närmaste "kö-grannarna" avhandla mycket. Då jag äntligen kom fram med min Honda Shadow, hade de närmaste i kön redan hört det mesta som var värt att veta (och lite till).


Innan vi ens visste om att Antikrundan skulle komma till Eslöv, hade vi kunnat inhämta mycket information på nätet men historien växte och det är ju alltid kul att få äktheten bekräftad av proffs. Jag hade lite kaxigt slagit vad med Lisbeth om att det inte var en billig kopia (i ett ensidigt vad), så för min del stod 1000 kronor på spel.

Blev dirigerade till det "allmänna" bordet med bl a Björn Gremner och Joakim Bengtsson som experter. Innan vi kom fram till dessa herrar blev vi hänvisade till ett annat bord av...
 ...Andreas Rydén som skickade oss vidare till Torgny Schunnesson (expert på foto).
Det byggnadsminnesmärkta Eslövs Medborgarhus kom i skymundan av all scenutrustning, kameror och ställningar. Hoppas att Anne (Lundberg) berättar något om byggnaden då programmet sänds!
När vi stod på tur att visa upp vår "Salome" försvann Torgny en stund för inspelning. Ny väntan!
Så var det äntligen dags för vårt "kolonifynd" att bli betittat. Torgny vände och vred..
..och spänningen steg. Vad blir utlåtandet?
"Hmm, ja det ser ju intressant ut. Henry B Goodwin är den mest kände av picturalisterna. Fotokonsten är på stark frammarsch.. "
Lisbeth: "Är den äkta?" Torgny: "Ja, det är ju svårt att avgöra då den fortfarande är kvar i ramen". Med det yttrandet skulle bedömningen varit över om inte Lisbeth frågat "Men Claes, har inte du ditt verktyg med dig?" varpå jag snabbt drog mitt "vapen" från hölstret.

Kände hur alla i kön tittade otåligt(?) på vår process med spik- och bildutdragningen. De envisa spikarna satt hårt men jag var envisare och strax kunde Torgny betrakta fotot på nära håll.

"Fotopappret är inte som dagens - mycket kraftigare". Internetbaserna konsulterades igen och Torgny försvann för en stund för att prata med en kollega.
"Jodå, visst är den äkta! "Ett par tusen" är den minst värd och kom ihåg att sätta den i ny ram med syrafritt papper."

Något inslag på TV blev det inte och det tycker jag är synd då det finns så mycket sidohistorier runt detta fotografi. Det är t ex Henry B Goodwins porträtt av Selma Lagerlöf som var förlaga till gravyren på 20-kronorssedeln! Listan är lång på dåtidens kändisar som fastnade på Henry's plåtar. Förutom Selma Lagerlöf kan bl a Greta Garbo, Gustaf Fröding, Hjalmar Branting och Anders de Wahl nämnas.

I januari 2013 ska programserien komma igång. Då får vi hålla utkik efter den unga tjejen Frida (som fick "grönt kort" och som Lisbeth språkade med). Då visar det sig om hennes kinesiska porslinsfat är gammalt, äkta och värdefullt eller skräp.


Angående "15 minuter från Eslöv" (Lisbeth's "extratur" till Hässleholm) så fick jag en koppling till Östen Warnebrings tolkning av Burt Bacharach's "24 hours from Tulsa".

Älskling sötnos härmed så får jag meddela att jag ej kommer hem
För något konstigt hände just när jag va på väg till dig på min nya moped
Och jag var bara 15 minuter från Eslöv, bara 15 minuter från Dig
Jag skymtade Eslövs ljus ja jag till och med såg ditt hus

Och det va då det hände jag hade fått nåt skit i förgasaren det är sant
Jag tog mopeden drog den in till en ESSO-mack som låg strax breve’ det är sant
Och jag var bara 15 minuter från Eslöv, bara 15 minuter från Dig
Den macken sköts av en tjej hon laga mopen sa hej jag sa OK

Och jag va bara 15 minuter från Eslöv, bara 15 minuter från Dig
Hon lagade min moped och jag lag la mig breve
Hon kolla upp mitt tändstift och när hon gjorde det då förstod jag att det var klippt
För denna kyss hon gav mig smakade oljeblandad bensin med tillsats av fett

Och jag var bara 15 minuter från Eslöv, bara 15 minuter från Dig
Jag vill ej göra dig ont men mitt liv på macken är sunt
Och jag är fast
Jag kommer aldrig aldrig aldrig
………..till ESLÖV mer.


Gästbloggat av Claes