Redan tidigare i veckan hade jag fått en "förvarning" om den förestående julgransplundringen. Bland de saker som åkte ned i söndags från sin plats som juldekoration, var dessa två hjärtan som vi nyligen köpte i Berlin.
En liten språkövning - hur uttalas "Knutschkugel"? "Just put your lips together and blow" skulle man kunna säga med tanke på nedanstående bild. Fast det citatet yttrade Lauren Bacall till Humphrey Bogart i filmen "To Have and Have Not" från 1944 och har inte mycket med kakor att göra.
Lisbeths putmun fångade jag precis då hon uttalade "Knutschkugel". Den något undrande minen kommer sig av att hon ännu inte helt förstått betydelsen. På svenska skulle jag vilja säga ungefär "Pussgurka". På engelska översätts "knutschen" med "smooch" vilket bland annat kan bli "dansa en tryckare" på svenska. Det är kul med språk.
Det andra hjärtats text betyder "till min lilla björn". Björnen ingår som bekant i Berlins stadsvapen.
Knutschkugel var förresten också smeknamnet(!) på BMW´s Isetta (1955-62). Den bilmodellen var så liten att man inte kunde undvika att gnidas mot varandra och kanske till och med pussas...
Kakornas etikett väckte viss munterhet. "Hinweis: Kann Aktivität und Aufmerksamkeit bei Kindern beeinträchtigen!" - Tips: kan orsaka aktivitet och uppmärksamhet hos barn!
En sak är klar i alla fall - man måste ha ganska starka gaddar för att rå på dessa pepparkakor!
Gästbloggat av Claes
måndag 14 januari 2013
tisdag 1 januari 2013
My Life as a Turkey
Vad gör man en trött morgon första dagen på det nya året? Att regnet strilar ned och sporadiskt smattrar på plåttaket bidrar inte direkt till att man längtar ut på en uppfriskande promenad. Förutom sen frukost, som alla lediga helgmorgnar, tittar vi ibland på ett stimulerande TED-talk eller en slumpvis vald dokumentär på SVT-play (tack-och-lov för reklamfria, ouppstyckade program!). Min första sökning denna morgon ledde till två korta dokumentärer om Jordens skatter (guld och diamanter) som båda var intressanta men hade en mörkare historia som inte var så upplyftande.
Vi ville ha något som piggade upp! Än en gång hände det sig så att vi fastnade för en högklassig dokumentär producerad av BBC. Denna morgon blev det: "My Life as a Turkey".
En trailer kan ses på YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=eK8UQ4Z52KQ). Hela programmet ligger kvar i 4 dagar på SVT play: http://www.svtplay.se/naturfilm.
Kort beskrivning på SVT: "Biologen Joe Hutto hade en dröm, att föda upp en kull vildkalkoner på
sin gård i Florida. En dag blev drömmen verklighet – och Joe upptäckte
vilken totalt uppslukande uppgift det är att vara kalkonförälder."
Det är inte ofta vi tittar så koncentrerat och så till den grad att vi glömmer frukosten! Programmet hade så många dimensioner så det är svårt att ge det rättvisa i en kort beskrivning. Både vi som åskådare och forskaren Joe Hutto kom till insikt om att vi är "halva" varelser om vi missar kontakten med naturen.
Många fördomar raserades och vi fick inblick i en annan värld genom forskarens kunskaper och slutsatser och filmarens fantastiska bilder.
Gästbloggat av Claes
Lisbeths kommentarer:
En underbar film. Vilket tålamod hos både filmfotografen och Joe Hutto!
För mig som språknörd är det fascinerande att höra Joe Hutto berätta om kalkonspråket och hur han efterhand lär sig förstå och tala det rätt bra.
Jag minns den enda gången jag har sett vilda kalkoner. Det var i november 2000, när jag bodde i Croton-on-Hudson norr om New York, hos Jewell (Handy Gresham Nemiroff). Huset låg på en höjd utanför själva Croton, i skogsbrynet, med höga tulpanträd på tomten. Vi såg ofta rådjur där, men inga kalkoner. Plötsligt en dag när jag tittade ut genom panoramafönstret gick det en flock vildkalkoner där ute bland tulpanträden lugnt strosande. Detta hände varken förr eller senare under alla gångerna jag besökte Bob och Jewell i Croton (mellan 1970 och 2004). Det märkliga var att de uppenbarade sig just den dagen då kalkonen står i centrum i USA: Thanksgiving Day! Jag blev så glad när jag såg dessa överlevare.
Nyårsfyrverkeri i Lundagård
Gott Nytt År till er alla!
Efter en god middag begav vi oss till Lundagård på Nyårsaftonen. Efter ett visst slalomarbete genom folkmassorna kom vi fram lagom till tolvslaget och fyrverkeriet framför Universitetshuset.
Ett smakprov på det praktfulla skådespelet:
Gästbloggat av Claes
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)