söndag 28 februari 2010

Hans Roslings Gapminder


Claes samlar på muggar, en ansenlig samling vid det här laget. Den här införskaffade han i London i januari, med Hans Rosling i tankarna.

Om du inte har stiftat bekantskap med Hans Roslings värld än, rekommenderar jag en artikel i SDS av Andreas Ekström från juni 2009, och Roslings Gapminder-sajt, som han skapat med sin son och svärdotter. Och här är är en länk till en av hans föreläsningar i TED Talks.

Förra veckan var Hans Rosling här i Lund! Det var smockfullt i Café Athen på AF förstås. Claes och jag och vår vän André var också där. Vi kände igen mycket av vad han sa, för alltsedan vi fick upp ögonen för honom genom SVT:s dokumentär i juni 2009 har vi njutit av hans föreläsningar, särskilt på TED Talks.

Men det var härligt att uppleva hans chosefria möte med publiken, hans nyfikenhet, hans humor, hans pojkaktiga iver, och hans öppna, mogna sätt att tackla världsproblemen utan skygglappar, med blick för möjligheter och lösningar.

Raymond Williams har sagt, "Att vara verkligt radikal är att göra hoppet möjligt, snarare än hopplösheten övertygande." Rosling är precis den sortens radikala forskare som vi behöver så innerligt väl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar