torsdag 17 mars 2011

Hoppets origami

Har du hört talas om Sadako och de tusen papperstranorna? Om du klickar på länken ser du en staty av en flicka som håller i en papperstrana. (Jodå, tranan är av sten liksom resten av skulpturen.) Statyn står i Hiroshimas Fredspark och föreställer Sadako Sasaki, som dog i leukemi 1955 12 år gammal. Hon är en symbol för alla de barn i Japan som blev atombombens oskyldiga offer.

Enligt en gammal japansk legend kan man få sin önskan uppfylld om man viker tusen tranor i papper. (Origami är ju en urgammal och högt utvecklad japansk konstart.) Sadako ville leva, så hon vek över 1300 stycken.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fd/Origami-crane.jpg/240px-Origami-crane.jpg

1977 skrev Eleanor Coerr en ungdomsbok om Sadako. Den översattes och spreds över hela världen inom några få år. (I den versionen hinner Sadako bara vika 644 tranor men får hjälp av sina kamrater som viker resten.)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/1/13/Sadako_and_the_thousand_paper_cranes_00.jpg

Genom Sadakos historia är tranan i origami numera en fredssymbol. Man viker den så här.

Det finns vuxna människor som försvarar rätten att tillverka atombomber. Och splitterbomber. Och minor. Och så finns det barn - och en del vuxna - som viker papperstranor.

1 kommentar:

  1. Läste igår om en japansk lärare i Lund, Yukiko Karlsell, som berättade för sina elever om traditionen att vika papperstranor. Klassen bestämde sig för att vika tusen tranor. Igår onsdag stod de på Mårtenstorget och samlade in pengar till en japansk hjälporganisation, och gav en trana som tack till varje givare.
    http://www.sydsvenskan.se/lund/article1419135/Tusen-tranor-till-stod-for-Japan.html

    SvaraRadera