fredag 26 mars 2010

Shanghai

2010 kom Shanghai i blickpunkten för Claes och mig.

Shanghai är världens största stad, 18 miljoner på 7 kvadratkilometer. Och den växer så det knakar, med en halv miljon nya invånare varje år. Hisnande. (Hur länge kan det hålla på så?)

En av dessa levande människor bakom invånarstatistikens siffror är min syster Lottas dotter. För några veckor sedan gifte hon sig med en man från Shanghai och i sommar kommer hon till Lund för att föda deras barn. Om maken får visum kommer han också till Lund när det är dags, i augusti.

Och just då, i augusti, är Claes i Shanghai! Han ska förverkliga sin dröm om att besöka World Expo 2010. Han har redan bokat flyg och hotell, och det var förvånansvärt billigt - drygt 12,000 kr för två och en halv vecka. Han var i Kina 1988, så det blir spännande för honom att jämföra Shanghai då och nu. Det är ju otroligt mycket som har hänt. Han har startat en blogg om sitt äventyr, "Shanghai Revisited".

I mars visade svensk TV ett mycket intressant program om Shanghais historia, som tog upp de europeiska kolonialmakternas ockupation, britternas krig för att få handla med knark/opium (javisst är det otroligt!!), de kinesiska knarkkungarna och politikerna i "horornas stad", japanernas ockupation, Mao Tse Tungs maktövertagande och fatala misstag, samhällsbygget sedan "Kulturrevolutionen", bristen på mänskliga rättigheter, den enorma ekonomiska expansionen idag, etc etc. Vad denna stad har överlevt!

Vi var också i Katedralskolans aula en kväll för några veckor sen och lyssnade på ett föredrag med bildvisning av en sinolog om just Shanghai, arrangerat av Svensk-kinesiska föreningen här i Lund.

Mina elever på byggymnasiet har hittat mycket som de tycker är intressant om World Expo 2010 på nätet. Om framtidens byggteknik. Om de olika ländernas utställningspaviljonger. Och om själva staden. Jag tror det har vidgat deras vyer lite grand.

Att fokus nu skiftar allt snabbare från USA till Kina belyses rätt väl av dagens nyhet om Volvos ägarbyte. Från att ha varit amerikanskt ett antal år blir alltså Volvo nu kinesiskt.

Och vår familj får släktband med Shanghai, Kina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar