I Svaneskolans aula lät det så här den 11 oktober när vi i Röda kapellet tillsammans med Oktoberkoret från Köpenhamn plus medlemmar ur Måndagskören från Lund framförde Håkan B Carlssons tonsättning av nio dikter ur Bertolt Brechts Svendborger Gedichte. Kompositören dirigerade själv.
Här är Youtube-länken till Nr5 "Der Pflaumenbaum" /"Plommonträdet" och Nr 6 "Wenn es zum marschieren kommt"/"När det är dags att marschera". Björn Stenholm, som annars spelar tuba i Röda kapellet, läser sin och Gunnar Sandins översättning.
De nio dikterna som Håkan valde att tonsätta ingår i en diktsamling som Brecht skrev när han flytt från Hitlers Tyskland på 30-talet och fått en fristad i Svendborg i Danmark. Brecht längtade hem till sin teater, sin publik, sin språkmiljö, men insåg att kriget var på väg. Även om han visste att han inte kunde stoppa händelseutvecklingen försökte han bemästra sin vanmakt och visa på krigets absurditet, i hopp om att allt fler skulle inse det. Nu sitter vi i en svensk Svendborgsidyll och läser i Sydsvenskan om världen därute. Man önskar att Brechts 30-talsdikter inte var så aktuella, utan mer en påminnelse om barbariska tider som flytt, i stil med Berlins Tränenpalast.
"Den Pflaumenbaum glaubt man ihm kaum /Weil er keine Pflaume hat." Plommonträdet är förstås diktaren själv, som känner att han inte får utlopp för sin skaparförmåga - hans träd bär inte frukt i den hämmande exilmiljön. (Ja så kände han då, men faktiskt blev de stillsamma åren i det idylliska korsvirkeshuset i Svendborg mycket fruktbara för Brecht; flera av hans stora dramer tillkom under och efter den perioden.)
Håkan Carlsson betyder mycket för musiklivet i Lund, särskilt som rektor för Kulturskolan. Han har alltid många järn i elden. Nu i veckan under Barn- och ungdomsbokfestivalen Litteralund (festivalerna avlöser varandra här i stan) ska en kör av 40 lågstadieelever sjunga 4 barnvisor som han skrivit. När han jobbade i Höör komponerade han en Nallekonsert, "Storken kommer". För kör och orkester har han förutom Brechtsviten komponerat en "Ringsjösvit", med texter av olika poeter som behandlar mellanskånska motiv.
Han är väl förtrogen med blåsorkesterns olika instrument och låter oss alla komma till tals i fina solon och konstellationer. Det är upplivande att spela Håkans musik!
Efterhand kommer Claes att hjälpa mig lägga in de andra styckena på Youtube, och också en intervju som jag fick göra med Håkan nu i veckan. Där talar han om den här Brechtsviten...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar