söndag 5 augusti 2012

Apple Store, Louvren och La Défense

Innan avresa gjorde vi såklart lite research om de platser vi tänkt besöka. Vi båda hade varit i Paris tidigare och "avverkat" många kända platser, däribland Louvren. Jag studsade till inför en ganska ny butik i gallerian under Louvrens "borggård", nämligen en Apple Store.

Låter lite galet att en datorbutik får mitt blod till att svalla mer än berömda konstverk men så är det - eller var just då i alla fall. Att köerna ringlade oändliga till muséet gjorde valet av mål lätt. Lisbeth stod ut med den lilla pojken inom mig som fick besöka sin "godisbutik".


Känns som om jag börjat på en ny Bucket-list med att pricka av storstädernas Apple-store. New York och Paris avklarade...

I mitten av alla butikerna i Louvrens "källare" är denna inverterade pyramid hängande från taket.

Efter ett snabbt avklarat besök i Applebutiken och en rundvandring bland alla de andra butikerna (bl a en som specialiserade sig på toalett- och badrumstillbehör...), begav vi oss upp till ytan och Tuilerierna (parken intill Louvren) för en improviserad pique-nique. Vi sökte skydd på en parkbänk under ett stort träd då ett av de sällsynta regnen behagade komma just då.

Nästa anhalt den dagen var La Défense med La Grande Arche (säg det till en tysk...). Hade så gärna tagit med Lisbeth upp på toppen av det senaste tillskottet av triumfbågar i Paris men den var stängd på obestämd tid. Tittar man (väldigt) noggrant på bilden ovan kan man skymta den klassiska triumfbågen. 

Skänkte en stilla tanke till "Tivoliägare Lindeman" då jag beskrev den glasväggade hissfärden 100 meter upp till taket. Kommer inte ihåg vilket år jag var på toppen och njöt av utsikten men fint var det.


Nu fick vi nöja oss med en rundtur i markplan och titta upp på den här märkliga (c:a) 100x100x100 meter stora skapelsen.

Fortsatte promenaden längs axeln av triumfbågar bort från centrum och betraktade kuben på avstånd. Den där lilla fristående strukturen är hissen! Jag gillar inte höjder direkt men trippen är kittlande och väl uppe erbjuder taket en häftig utsikt.


Till sist dessa höghus i anknytning till La Défense som ser ut att höra hemma på någon militärbas. Säga vad man vill men det känns som att fransmännen inte är rädda för djärva grepp.

Gästbloggat av Claes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar