onsdag 13 januari 2010

Cirque de Soleils "Varekai"

Har du hört talas om Cirque de Soleil? Det som började med gatuartister i Canada utvecklades så småningom till Solcirkusen, med trupper som turnerar över hela jordklotet med olika shower. I höstas uppträdde de i Globen med "Saltimbanco". Claes, som hade sett Cirque de Soleil ett par gånger tidigare, ordnade biljetter till showen. Jag bara njöt av hela föreställningen från början till slut. (Claes med, utom att han tyckte Globen var för stor; det hade varit bättre med något som var mer likt ett cirkustält i storlek och form.)

När vi sen läste att Cirque de Soleil skulle fira sitt 25-årsjubileum i Londons Royal Albert Hall i januari 2010 med sin föreställning "Varekai" tänkte vi att det vore en fantastisk början på det nya decenniet. Och det blev det! I lördags, den 9 jan. En oförglömlig upplevelse av skönhet och fantasi, med de underbara dräkterna, de otroligt skickliga artisterna, det fulländade samspelet mellan rörelser, ljussättning, musik och ljudeffekter. Homo ludens!

Varekai betyder "nånstans var som helst" på romani. Föreställningen börjar med att Ikaros kommer till Varekai. Varelserna där är förundrade och reagerar på olika sätt inför främlingen som fallit ner hos dem. Några tar loss hans vingar och försöker flyga själva, och Ikaros blir fången i ett nät. Härnäst följer ett vindlande akrobatnummer när Ikaros leker med nätet som fjättrade honom. Du kan se andra delar av showen på Youtube.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar