onsdag 15 februari 2012

När Ingrid fyllde år: Dominics meny

Imorgon kommer en av mina äldsta och käraste vänner, Ingrid (Ingemark), på lunch och jag kommer att tänka på när hon jubilerade för ett år sen och hennes son Dominic satte ihop en spännande meny "från Frankrike till Transkaukasus" till hennes ära. Jag hittade bloggutkastet från mars 2011. Här är det nu.

Ingrid, Minna och Dominic

Menyn innehöll rätter som Dominic själv upplevt under sina resor. Varje rätt hade en historia. För att få fram ingredienserna till allt detta krävdes det förvisso en tålmodig arkeolog! Och en duktig kock!

Här är menyn:

*Provensalsk örtsalami

*Fougasse med svarta och gröna oliver (bröd från Sydfrankrike med olivolja), Pain au Charbon (surdegsbröd med aktivt kol, russin, anis, fänkålsfrön och pastis) båda från Boulangeriet, samt franskt smör.

*Pecorino Sardo (lagrad fårost från Sardinien) med en marmelad på gröna tomater.

*Crostini med kronärtskocksröra – en röra efter ett sicilianskt recept kryddad med vitlök och slätbladig persilja.

Peperoni di Siracusa – siciliansk paprikaröra med blancherad och rostad mandel och färsk mynta.

*Olive cunzati – marinerade gröna oliver med ugnsrostad paprika, selleri, morot och blomkål efter ett sicilianskt recept.

*Klasik köfte – turkiska köttbullar efter ett ottomanskt recept, med pinjenötter, persiska gröna russin och sultanrussin, dill och slätbladig persilja, kanel och kirmizi biber (sött paprikapulver).

*Tjerkessisk kyckling – kyckling och valnötsröra som ursprungligen kommer från det kaukasiska området (men som numera hittas i Turkiet). Kryddad med långpeppar, kryddpeppar, svartpeppar, lagerblad, kirmizi biber (sött paprikapulver), korianderfrön och färsk koriander.

*Fyllda auberginerullar – dagestanska fyllda auberginerullar med färskost, rostade valnötter och chiliflakes.

*Choklad från Summerbird: praliner och chokladdragerade krusbär.

Kaffe och te.
Amaro och grappa.

* * * * *

Vilken fest!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar