onsdag 22 februari 2012

En modern folksaga: Våran Fredrik mot jätten Dole

Igår kväll var jag på Kulturmejeriet där DocLounge hade ordnat en förhandsvisning av Fredrik Gerttens BIG BOYS GONE BANANAS! som har premiär på fredag, bl a på Kino här i Lund. Fredrik var själv där. Ett trevligt inslag: hans två tonåringar och en kompis var DJs före och efter filmen+diskussionen. Det var proppfullt med folk i alla åldrar och filmen fick stark respons, jubel och applåder.

Ja vilken story! Malmöfilmaren mot världens största multijätte i frukthandel, som bestämmer sig för att krossa honom. David mot Goliat. Som en gammal folksaga, fast den utspelar sig nu och är helt sann.

Den handlar om yttrandefrihet och härskartekniker. Om sanning och lögner. Om skicklig manipulation, hot och skrämseltaktik. Om personer med civilkurage, som inte låter sig köpas eller skrämmas till tystnad.

I filmen besöker Fredrik bl a den amerikanska "media watch"-organisationen FAIR - Fairness and Accuracy in Reporting - som funnits sedan 1986 och har som syfte att försvara yttrandefriheten. Genom min kontakt med afroamerikanska kulturarbetare har jag sett vilken viktig funktion FAIR fyller. (Fast det räcker inte...) Filmen tar upp fallet med the Cincinnati Enquirers granskning av bananjätten Chiquita i maj 1998, som ledde till att tidningen bad Chiquita om ursäkt och avskedade de två grävande journalisterna, trots att de hade rätt. Rapporten gjordes otillgänglig, den försvann (?). Men FAIR har den!

BIG BOYS GONE BANANAS! får mig också att tänka på Good Night and Good Luck, filmen om den hotade yttrandefriheten under McCarthytiden på 1950-talet i USA. Jag hade glädjen att leda diskussionen på Panora i Malmö när den fina filmen visades för gymnasieklasser för några år sen.

Här är info om BIG BOYS GONE BANANAS! och hur man gör om man vill hjälpa till att lansera den i USA. Många bäckar små...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar