lördag 19 november 2011

"Mat & Molekyler"

Den 17 november var det en välbesökt matmässa på Lunds Universitet i kemins tecken.


Då jag bara hade möjlighet att lyssna till ett av föredragen var det lätt att välja.

Lotten föll på Lisa Förare Winbladh som berättade om "Umami: Läckerhetens kemi - Om sambandet mellan otvättade fötter, mögelost och världsfred". För några år sedan följde jag med på flera av hennes "Matkaravaner" i och kring Möllevångstorget i Malmö så jag kände till hur fängslande hon kunde berätta. En veritabel ordekvilibrist!

Ett kul citat (som hon numera använde metaforiskt till sin man) var att;

"Gamla hönor ger den bästa buljongen"

Ett annat ordspråk (Japanskt/Kinesiskt?) vi fick av Lisa löd såhär:

"Du förlänger livet varje gång du smakar något nytt"

Enligt logikens lagar skulle man då alltså, teoretiskt, kunna leva för evigt.

Annan klokskap som kom fram:
  • Färsk Libbsticka är en hejare på att framhäva Umami-effekten!
  • Torkade kantareller ger mycket bättre smak i/till maträtten än färska.
  • Herbamare (kryddblandning) lär många köpa...
  • En annan produkt "Taste No 5" (den femte smaken - Umami) blir nog också poppis.
  • Om ni måste använda "smakförhöjare" (salt/kryddblandningar) på tomaterna, har ni köpt fel tomat.
Provade på "1000-års ägg"

Lisa blev omringad av alla "fansen" efter det populära föredraget.

Atriet, balkongen och Pelarsalen var fyllda av alla matintresserade besökare. Det kändes skönt att allt slit med möbleringen blev till en uppskattad mässa för allmänheten.

Även utomhus fick nyfikna ett kunskapslyft i matens kemi.

Gästbloggat av Claes
P.S Köpte såklart Lisas bok "Matmolekyler" och fick den signerad med texten "Ha det Molekul i köket"

Tillägg:
Här är Sydsvenskans artikel från fredagen 18/11.


Kom till att tänka på en världsberömd kock som också intresserat sig för kökets kemi; Heston Blumenthal. En av de mest fantastiska böcker om matlagning är "The Big Fat Duck Cookbook". Har ni chans, så kolla in bokens fantastiska fotokonst!

3 kommentarer:

  1. Haha! Ja snart ska du få förlänga livet med goda nya rätter här i USA! Thanksgiving-rätter. Southern cooking. Soul food. Och sen ska du få smaka på den gamla hönans nya soppor hemma i köket på Lilla Fiskaregatan. Det blir roligt att pröva recept ur LUs kokbok!

    SvaraRadera
  2. hej, Vad kul att du tyckte mässan var intressant. Väldigt fina bilder ni tagit. Finns det möjlighet för oss att få ta del av bilderna?
    Mvh Cecilia von Arnold, arrangör av mässan mat & molekyler.
    kontakta mig gärna på cecilia.von_arnold.kc.lu.se

    SvaraRadera
  3. Vad kul med responsen! Visst får du Cecilia använda bilderna (skickat dem i separat mail). /Claes

    SvaraRadera