onsdag 2 februari 2011

Att spela trombon i Linen Row Big Band

Ikväll är det repa med storbandet. (Vi repar varannan onsdag kväll.) Jag har övat alldeles för lite hittills, tacksam att jag fått vara med ändå, men från och med nu kan jag köra träningspass när det passar, lite när som helst på dagen. Det gör inget att jag inte hinner bli någon Melba Liston, för det är ändå en härlig känsla att vara med och skapa ett storbands-sound.

Förutom Melba Liston har jag en förebild i en kvinnlig trombonist på mycket närmare håll, här i Skåne till och med: Gunhild Carling! Och hennes syster Gerd spelar också trombon bland annat. Hörde hela familjen för några år sen på Ribersborgs kallbadhus i Malmö. Här kör Gunhild och Gerd en duett i Jubilee Stomp. Mamma Carling kompar döttrarna på banjo - vilken familj, vilken morsa!

I våras när Håkan Olsson skulle sluta efter alla dessa år som ledare, då var framtiden oviss för vårt amatörband. Men allt löste sig på bästa sätt och i höstas blev det en nytändning när flera fina musiker kom med i bandet. Vi fick också en mycket bra ny lokal att repa i - St Knuts kyrka i Linero. Därav vårt nya namn, Linen Row Big Band. : )

En vacker septemberdag var det kolonifest i St Månslyckan med invigning av den nyrenoverade paviljongen och då stod vårt band för underhållningen. Claes spelade in flera låtar med sin kamera och la ut dem på Youtube. Ljudkvaliteten är förvånansvärt bra, men naturligtvis blir det inte samma fylliga ljud som med en riktig ljudanläggning med flera mikrofoner. Du får ett hum om stilen och stämningen (vits) i alla fall.

Foto: Viveka Tunek Cash

Här dirigerar Anders Frostin, i vanliga fall riksspeleman, medan hans mamma Birgitta, som har koloni i St Månslyckan och spelar klarinett i Röda Kapellet, svänger om med Bengt Hall, saxofonist i RK. Låten är Shake 'n' Bake.

I pausen tog Anders fram sin fiol och jammade med Eskil Fagerström på sax, här i All of Me.

Och trots den oundvikliga obalansen mellan instrumenten när man gör en ljudupptagning från ena sidan, hörs det nog ändå vilken skön komposition det här är - Fantasy for Saxophones. Tack Claes!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar