fredag 28 oktober 2011

Harvard - Van Jones

Nu är jag hos Joi o Tim i Cambridge. Kom i onsdags efter 4 timmars behaglig bussresa från New York och stannar i 3 dagar.

Joi mötte med den glada överraskningen att Van Jones just den här onsdagen skulle hålla föredrag på John F. Kennedy School of Government som är en del av Harvards Institute of Politics. (Det är där Tim jobbar som arkivarie på biblioteket, så det var han som tipsade oss.)

Vem är Van Jones o hur känner vi honom? Jo han liksom Joi medverkade i konferensen om Race & Democracy i Stockholm 2000, som Jois mor Jewell Handy Gresham tog initiativ till. Jag var "the Swedish liaison" för konferensen, stationerad hos Jewell i Croton-on-Hudson under förberedelserna. Här är lite info om den konferensen:

Som vanligt, klicka på bilden för förstoring

Ett heldagsseminarium i ABF-huset ingick i programmet, liksom möte med Integrationsministern (Mona Sahlin) och andra på Rosenbad, besök i Rinkeby, halvdagsseminarium på Södertörn, mm.

Deltagarlistan

Vem Van Jones är kan du googla om, men annars framgår det tydligt av presentationen som vi fick på the Kennedy School:


Hela föredraget filmades. Jag ska ta reda på länken och skriva in den här. Van Jones tog bl a upp Occupy Wall Street och Teaparty, de två folkrörelserna som är mest uppmärksammade just nu. Det var lite svårt att uppfatta allt han sa, så jag behöver höra föredraget igen. Frågestunden efteråt vill jag också analysera i lugn o ro vid ett senare tillfälle.

Det var många som ville prata med Van efter föredraget.

Vi hade en pratstund med Wesley Gordon från Mississippi, som tillsammans med sin kompis i gul skjorta hade tagit initiativet till att bjuda in Van Jones. Från Mississippi till Harvard! Ja, det är två olika världar, sa han.

Wesley är en av alla "young, gifted and black" som nu kan skörda frukterna av medborgarrättsaktivisternas svåra och farliga kamp för rätten till utbildning, rätten att rösta och andra till synes självklara medborgerliga rättigheter.

Nästa år är det femtio år sen James Meredith lyckades forcera rasbarriären och blev den första afroamerikanska studenten på University of Mississippi (sen Rekonstruktionstiden, dvs. 1865-1875, decenniet efter inbördeskriget).

Wesley, Harvardstudent från Mississippi

Ett kul återseende! - Van, Joi och jag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar